Mustafa Özçelik

1954 yılında Eskişehir’de doğdu. Türk Dili ve Edebiyatı alanında yüksek öğrenim gördü. Nevşehir, Eskişehir ve Kütahya’da resmi ve özel öğretim kurumlarında Türkçe ve Türk Dili Edebiyatı Öğretmenliği yaptı. Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. İlk şiiri 1975’te Gelişme dergisinde, ilk yazısı 1978’de Mavera dergisinde yayımlandı. Sonraki şiir ve yazı çalışmaları başta Mavera, Kayıtlar, Kardelen ve Düş Çınarı olmak üzere Yönelişler, Dergâh, Ay Vakti, İlim Sanat, Bizim Külliye, Bir Nokta, Türk Edebiyatı, Dil ve Edebiyat, Türk Dili, Muhit gibi dergilerde yayımlandı.
Şiir, hikâye, deneme, masal, biyografi ve antoloji dallarında eserleri bulunan yazarın yayımlanmış kitaplarından bazıları şunlardır: İfşa, Güneş ve Ayna, Serenat, Gül ve Hançer, Bir Irmak Düşü, Ateş Denizi, Dilim Ol Söyle (şiir), Yûnus Emre, Bizim Yûnus, Nasreddin Hoca, Battal Gazi (Biyografi), Yûnus Emre’nin Dostları, Yûnus Emre Menkıbeleri, Mehmet Akif ve İstiklâl Marşı, Mehmet Âkif ve Çanakkale (İnceleme/araştırma), Kitap Kitabı Çağırır, Şairin Şiirle İmtihanı, Şiir, Şair, İnsan ve Hayat (deneme), Şehitler Tepesi, Gülün Sırrı, Bir Günün Sevinci, Bir Testi Su (çocuk edebiyatı)
Özçelik, 1984’te Suffe yayınları, 1997’de Gençlik dergisi tarafından “yılın şairi”, 2004’te Çocuk Edebiyatçıları ve Sanatçıları Birliği tarafından “Şehitler Tepesi” romanıyla “yılın çocuk romancısı”, 2006’da Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “yılın çocuk edebiyatçısı” olarak ödüllendirildi. “Bizim Yûnus” eseri ise Eskişehir Sanat Derneğince “Yûnus Emre Araştırma Ödülü”nü aldı. 2014’te Edebiyat, Sanat, Kültür Adamları derneğince (Eskader) “Yûnus Emre’nin Dostları” kitabına “monografi”, 2015’te 15. Bursa Edebiyat Günlerinde “Âşık Yûnus şiir ödülü”, 2017’de ise Kazakistan’da yapılan Türkçenin Uluslararası Şiir şöleninde ise kendisine “Mağcan Cumabay büyük şiir ödülü” verildi. 2021 yılında ise “Anadolu’nun Gönül Dili Yûnus Emre” kitabıyla TYB Edebiyat Mevsimi Şöleni deneme ödülüne layık görüldü.